Kampanya SMS'i gönderen mağazalara KVKK'den uyarı!

Kampanya SMS’i gönderen mağazalara KVKK’den uyarı!

KVKK'den kampanya SMS'i gönderen mağazalara uyarı! Tam Boyutta Gör

Mağazalardan yapılan alışverişlerde müşterilere ödemelerin tamamlanması veya bilgilerinin güncellenmesi gerekli olduğu gerekçesiyle telefon numarası talep ediliyor ve bir onay kodu gönderiliyor. Sonrasında ise doğrulama kodu için alınan telefon numaralarına müşterinin ticari ileti onayı alınmadan kampanya SMS’leri gönderiliyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) yazılı bir açıklama yayımlayarak doğrulama kodu için alınan telefon numaralarına ticari ileti gönderilemeyeceğini duyurdu.

KVKK tarafından yapılan incelemeler neticesinde mağazalardan alışverişlerde müşterilerin açık rızası olmadığı halde ileti gönderimi yapıldığının tespit edildiği belirtiliyor. Bu durumda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında “kişisel verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyeceği” hükümüne uyulmadığı görülüyor. Açık rıza tanımı ise kanunun 3’üncü maddesinde yapılıyor.

Kampanya SMS’leri için açık ve net şekilde müşteri onayı gerekiyor

Mağazalarda müşterinin telefonu istenmeden önce telefonun ne amaçla istendiği ve kendisine ticari ileti gönderilip gönderilmeyeceğine hakkında açık ve anlaşılır bir biçimde bilgi aktarılması gerekiyor. Gönderilecek SMS içeriğinde de bu bilgilendirmenin yer alması gerekiyor. Mağazalarda numara ne amaçla isteniyorsa firma tarafından o amaçla kullanılmalıdır. Doğrulama kodu ve ticari ileti onayı benzeri farklı veri işleme faaliyetlerinin tek bir eylemle yapılmasına yönelik uygulamalara son verilmesi gerekiyor.

Casper Excalibur’dan yeni dönemin 6 trendi

2 ay önce eklendi

Kişisel Verileri Koruma Kurulu şu hususlara dikkat çekiyor:

Kişilerin telefonuna gönderilecek olan SMS’in amacının ne olduğu ve bu SMS ile iletilen kodun verilmesi halinde ne gibi sonuçlar doğuracağı hususunun, katmanlı aydınlatmanın bir gereği olarak ilk aşamada veri sorumlusunun mağazalarda yetkilendirdiği kişiler tarafından ilgili kişilere açık ve anlaşılır bir biçimde aktarılması, ayrıca aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilebilmesini teminen yine söz konusu SMS içeriklerinde de gerekli kanalların sağlanması, Mağazalarda gerçekleştirilen alışverişler ile ilgili ödeme esnasında ilgili kişilere SMS ile doğrulama kodu gönderilerek üyelik sözleşmesi, kişisel verileri işletme izni, ticari elektronik ileti onayı vb. birbirinden farklı işleme faaliyetlerinin tek bir eylemle gerçekleştirilmesine yönelik uygulamalara son verilmesi, söz konusu işleme faaliyetlerine yönelik seçenek sunulmak suretiyle ayrı ayrı açık rıza alınması, Bunun yanı sıra, veri sorumlularınca açık rıza alınması ve aydınlatma yükümlülüğü işlemlerinin birlikte gerçekleşmesine neden olabilecek durumlardan kaçınılması, Ticari elektronik ileti gönderimi için açık rıza alınmasını teminen SMS doğrulama kodu gönderilmesine yönelik bir uygulamaya gidilmesi halinde ise söz konusu işlemde alınacak açık rızanın tüm unsurları kapsaması önem arz etmektedir. https://www.kvkk.gov.tr/Icerik/7104/MAGAZALARDA-ALISVERIS-SIRASINDA-ILGILI-KISILERE-SMS-ILE-DOGRULAMA-KODU-GONDERILMESI-SURETIYLE-KISISEL-VERILERIN-ISLENMESINE-ILISKIN-KAMUOYU-DUYURUSU

Yorum Yaz Paylaş Tweetle Abone ol

Eposta ile Paylaşın başlıklı bu arkadaşınıza postalayın.

Anasayfa Yaşam Alışveriş Haberleri KVKK’den kampanya SMS’i gönderen mağazalara uyarı!

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.